Despre Electro Service

SC ELECTRO SERVICE SRL s-a infiintat in 1994 si este o societate cu capital 100% romanesc. Societatea are experienta de 18 ani in instalatii electrice si este atestata ANRE. ELECTRO SERVICE este o companie specializata in prestari servicii electrice de inalta clasa. Aria noastra de lucru acopera cu mare succes instalatii electrice pentru constructii rezidentiale (apartamente, case, vile) comerciale si industriale, cu capacitate de lucru si desfasurare pe intreg teritriul Romaniei.

duminică, 23 decembrie 2012

Verificari Prize de Pamant

 Cea mai frecventa este masurarea rezistentei de dispersie a prizei de pamant. Priza de pamant este un mijloc de protectie impotriva electrocutarii. Valoarea masurata trebuie sa fie sub 4 ohmi sau sub 1 ohm daca este comuna cu impamantarea paratrasnetului. Pentru paratrasnet legat separat la pamant valoarea maxima este de 10 ohmi.
Exista mai multi factori care influenteaza rezultatele masuratorii (care sunt trecute pe buletinul PRAM) si anume: starea solului, starea atmosferica, temperatura.
Pe buletinul (certificatul) de verificare PRAM se va nota si daca instalatia corespunde sau nu normelor in vigoare.

O priza de pamant (impamantare) este formata din elemente metalice ce au rolul de a disipa sarcinile electrice rezultate din descarcarea loviturii de trasnet fara a provoca supratensiuni periculoase de pas.
Prizele de pamant sunt:
  1. singulare - formate dintr-un singur electrod ce poate fi vertical sau orizontal;
  2. multiple - alcătuite din mai multi electrozi orizontali sau verticali si orizontali;
  3. orizontale - electrozii sunt amplasati in plan orizontal in apropierea solului. Prizele provizorii se amplaseaza la 0,5 m de suprafata solului, iar cele definitive sub adancimea de inghet a zonei conform STAS 6054, dar nu la mai putin de 0,5 m;
  4. verticale - electrozii principali de dispersie sunt electrozi verticali (legati intre ei cu electrozi orizontali). In functie de adancimea la care se monteaza, prizele verticale pot fi:
    • de mică adancime, cand partea superioara a electrozilor verticali se afla la cota de inghet a zonei, dar nu la mai putin de 0,5 m fata de suprafata terenului;
    • de mare adancime, cand partea superioara a electrozilor verticali se afla la mai mult de 5 m fata de suprafata terenului, care de regula este un teren stancos. In astfel de situatii electrozii se monteaza prin forare, pana se atinge o portiune de teren cu rezistenţă mica;
  5. naturale - electrozii sunt naturali, din elemente metalice, in contact cu pamantul, ale constructiei sau ale instalatiilor acesteia, ori alte structuri metalice subterane care se afla la cel mult 10 m de constructie. Pot fi utilizate pentru trecerea curentului electric rezultat din lovitura de trasnet, fara a-si pierde functionalitatea;
  6. artificiale - electrozii sunt special destinati trecerii curentului electric spre sol.

Ce sunt buletinele PRAM ?

Printr-un buletin PRAM se atesta faptul ca o persoana autorizata (un electrician) a efectuat una sau mai multe verificari electrice. Buletinele PRAM sunt obligatorii prin lege si se fac periodic. Cei de la ITM si de la pompieri in cadrul unui control vor cere acest buletin PRAM pentru a se asigura ca instalatia electrica este verificata periodic.

Verificarea PRAM este o denumire intrata in limbajul comun si inseamna de fapt verificarea protectiei prin punere la pamant si a paratrasnetelor si are ca scop:
-Prevenirea electrocutarii personalului care utilizeaza instalatia electrica si echipamentul de lucru
-Prevenirea incendierii cladirilor si prevenirea distrugerii aparaturii electrice si electronice 

Verificarile PRAM sau, mai corect spus, rapoartele de incercari, inseamna masurarea rezistentei de dispersie a instalatiei de punere la pamant cu aparat special pentru acest scop si verificarea tuturor continuitatilor instalatiilor care asigura protectia prin punere la pamant. Aparatele utilizate sunt verificate periodic de metrologie autorizata.
Periodicitatea verificarii PRAM este prevazuta de doua ori pe an ( odata pe timp uscat si odata pe timp umed)

In urma verificarii PRAM se intocmeste buletin de verificare care cuprinde:
-Conditiile de masurare
-Tipul aparatului
-Executantul si locul masurarii,
Buletinele acestea fiind necesare la controalele efectuate de Protectia Muncii, Protectia Consumatorului si Pompieri.

Guvernul formează un comitet tehnic care să continue programul de electrificare a localităților

Guvernul a discutat, miercuri, despre continuarea programului de electrificare a localităților și extinderea rețelelor de distribuție, hotărând constituirea unui comitet tehnic interministerial care să "operaționalizeze un instrument" pentru continuarea programului şi să evalueze necesarul de bani.


...
Constituirea acestui comitet a fost decisă pe baza unui memorandum discutat în şedinţa de miercuri a Executivului, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Andrei Zaharescu.
"Conform Memorandumului, au fost reevaluate măsurile propuse pentru finalizarea obiectivelor urmărite prin programul Electrificare 2007-2009, proces în urma căruia s-a conturat necesitatea instituirii unui nou cadru de reglementare. Memorandumul propune constituirea unui comitet tehnic interministerial coordonat de Ministerul Administraţiei şi Internelor, care să operaționalizeze un instrument pentru continuarea programului de electrificare și care să evalueze necesarul de resurse financiare pentru realizarea programului de electrificare", a spus Zaharescu.
La începutul anului 2006, Guvernul a aprobat iniţierea unui program de conectare a tuturor localităţilor la reţelele de distribuţie a electricităţii, premierul de atunci Călin Popescu Tăriceanu anunţând că intenţia este ca lucrările să fie încheiate până la sfârşitul acelui an.

sursa: Economica.net